Gratis af te halen?

Geld… we kunnen nog steeds niet zonder.  Maar wat is eigenlijk nog geld? We betalen tegenwoordig met van alles behalve met papier. Tikkie, smartwatch of telefoon… er komt geen papier meer aan te pas.

Maar wat als je papier hebt en je er vanaf wil. Natuurlijk zijn er nu lezers die beginnen te gillen dat ze het wel gratis op komen halen maar het gaat niet om een paar dubbeltjes. In de stad hier zit een ING-servicepunt. Het ziet er op het eerste gezicht erg verlaten uit. Dan maar even naar de kassa van de betreffende winkel. “Kan ik hier ook contant geld storten?”…. euh, nee dat kan niet meer. “Is het briefgeld of muntgeld?”, vraagt de dame achter de kassa…. “Muntgeld wordt sowieso lastig want ja, muntgeld gaat er straks allemaal uit”, zegt de dame…. Ze verwijst mij naar een pinautomaat een stuk verder op. Daar kan je ook geld storten.

Help mij even… “Muntgeld gaat er straks allemaal uit”, weet zij iets dat ik nog niet weet? Naast papiergeld spaar ik ook 2 euro-muntjes…. die moet ik dus maar snel inleveren? Dat brengt mij dan weer gelijk op bij de vraag: “waar kan ik mijn contante geld kwijt?”. De betaalautomaat op de plek waar ooit de ABN-AMRO-bank zat geeft namelijk alleen maar geld weg….

Vlees….. ik hou ervan

Afgelopen week liep ik in het centrum van Wageningen en trof ik dit tafelreeltje aan. Vrijwel instinctief gaf ik antwoord op de gestelde vraag: “gewoon omdat ik het heel erg lekker vind!”.  Waarschijnlijk was dat niet het gewenste antwoord maar ik werd wel uitgenodigd om daar voor de camera nog eens op terug te komen. Ik ben maar doorgelopen want ik heb geen tijd voor dit soort zinloze fratsen.

Maar ik begin zo onderhand een beetje uit gevegetariseerd te raken. Je kan tegenwoordig nergens een winkel in gaan of “vegan” staat pontificaal hoog op alle winkelschappen. Wat mij daar dan mateloos aan irriteert is dat men na het woord “vegetarisch” of “vegan” nog steeds woorden als “vegetarische slagers hamburger”, “vegetarische slagers gehaktballetjes”, “vegetarische kipworst” en meer van dit soort misleidende kreten gebruikt. Hamburgers, gehaktballetjes en kipworst zijn toch echt vlees gerelateerde producten. Zeker als je er dan ook nog eens het woord “slager” bij gaat noemen heeft het in mijn ogen niks meer met vegan of vegetarisch te maken.

Hoe ver wil je echter gaan in het vleesloos maken van de wereld? Vrouwen zijn wat dat betref de tijd al ver vooruit in het vleesloos maken van de wereld…. met- en zonder batterijen…. niet lullig bedoeld, u mag het “hoe” zelf invullen maar u snapt hem wel. Maar wat te denken van schoenen die geen relatie meer hebben met vlees?

Ik ben er klaar mee. Er gaat geen dag voorbij of ik eet wel iets met vlees. De Neanderthaler at al vlees en dat was zo ongeveer het eerste levende wezen dat bijna rechtop liep… om maar aan te geven hoe lang wij al vlees eten.

Probeer de wereld op dit vlak nou niet te verbeteren want het kost alleen maar levens en banen. Denk eens aan de boeren die met heel veel liefde de koe groot brengen voor de melk en aan het eind van de melk-carrière zijn koe opoffert aan de slager die daar weer met heel veel liefde een heerlijk biefstukje, ribb-eyetje, grillworstje en hamburgertje van maakt…. En vergeet vooral de schoenmaker niet want de beste en meest duurzame schoen wordt nog steeds vervaardigd van leer.

Vegan of vlees wordt in nauw verband gebracht met CO2. Heel Nederland moet van het gas terwijl men in Duitsland subsidie krijgt om van kolen- naar gas-stook te gaan… en dan moeten wij het vlees laten staan? Het zal mij allemaal een worst wezen hoor je mij niet zeggen… maar dat die worst de sleutel tot een beter milieu is geloof ik voor geen meter.

Het leuke van Facebook, of……

Facebook, bijna niet meer weg te denken in de samenleving, de noodgedwongen erfenis van ons allerliefste Hyves. Maar is Facebook wel zo leuk? Dat vraag ik me steeds meer af.

Spelletjes
Ik moet zeggen dat het stukken minder is maar er is een tijd geweest waarin je vrijwel dagelijks uitnodigingen kreeg om spelletjes te spelen. Jelly Splasch, Candy Crush en ga zo maar door. Als jij de uitnodiging accepteerde kreeg de aanbieder een kladje levens of andere credits bij.
Meestal plaatste ik dit plaatje met de betreffende persoon in een tag, de speluitnodigingen hielden snel op….

Herinneringen
Er gaat nog wel eens wat mis met Facebook dat het bijna irritant wordt. Neem nou onze herinneringen. Oh zo leuk om te zien wat je 3 jaar geleden op dezelfde dag deed, dat meen ik serieus. Maar het delen van zo’n herinnering is niet altijd even leuk. We lezen namelijk ook niet goed en er zijn nog steeds “vrienden” die dan op jouw herinnering reageren als ware het dezelfde dag.

Verjaardagen
Ik kijk er ieder jaar weer naar uit ook al wordt het getal er niet meer minder van, m’n verjaardag. Wat dat betreft vind ik Facebook dan weer superleuk. Zoveel felicitaties krijg je normaal gesproken niet. Er zit echter een keerzijde aan verjaardagen op Facebook. Ook zij die niet meer onder ons zijn komen nog steeds in dit lijstje voor.  Het wordt bijna gênant als je dan ook nog ziet dat mensen de persoon gaan feliciteren.

Leuken
We vinden alles leuk, en terecht want wij zijn leuk! We leuken zo de hele dag. Natuurlijk vinden we bedrijven ook leuk en dus leuken we massaal de Trekvat de Kruitpleiser en ga zo maar door…. Ook hier zie je echter met enige regelmaat dat een overledene dingen leuk vindt… ik wou dat het waar was, dat zou het allerleukste zijn…. voor iedereen.

Rupsje nooit genoeg

Rupsen, ze zijn er in alle soorten en maten. Uiteindelijk eindigt iedere rups als een vlinder maar in de tussentijd kan je er nog flink last van hebben.

De pro-fessorrups
Zo is er de professorrups. Een echte betweter, altijd het laatste woord en nooit zal je deze rups horen zeggen dat je toch gelijk had….. een echte wijsneus dus.

De pro-testrups
Gewapend met een spandoek kom je ze tegenwoordig overal tegen. Ze hebben overal wat op te zeggen, doen verder in het dagelijks leven niet heel veel anders dan verzinnen waar ze morgen weer eens over zullen gaan klagen.

De Pro-ductierups
Ja, het is een echte werker die Productierups. Doet zijn dingetje in een fabriek en is daar heel erg goed in. Werkt vaak in de ploegendienst en daardoor vaak thuis als anderen werken.

De Pro-fiteurrups
De profiteurrups is echt een fraai portret. Loopt met iedereen mee om er uiteindelijk zelf beter van te worden. Vaak met slechts enkele aanpassingen voert hij het zelfde concept uit met slechts een heel klein verschilletje maar wel met maximaal voordeel.

De Pro-seccorups
De Proseccorups is 1 van de meer bekende en geliefde rupsen onder ons. Met enige regelmaat gaan we dan ook te ver met dit rupsje en krijgen we te maken met een mol. De paraceta-mol wel te verstaan.

De Pro-millagerups
De promillagerups kan in 1 adem genoemd worden met de voorgaande rups. Hoe meer Proseccorupsen hoe meer Promillagerupsen. Aan de Promillagerupsen is echter wel een maximum verbonden. Bij teveel Proseccorupsen zal het aantal Promillagerupsen te hoog worden wat dan weer een direct gevolg heeft op de gezondheid.

De Pro-gressierups
De Progressierups is een echte streber. Alleen vooruitgang kan deze rups tevreden houden. Resultaat gericht en altijd bezig met verbetering.

Pro-cessierups
Volledig: de eikenprocessierups is van alle rupsen de meest vervelende rups. Jaarlijks worden veel mensen slachtoffer van deze rups. “Jeuk is erger dan pijn”, wordt dan nog maar weer eens duidelijk. Gemeenten spenderen duizenden euro’s aan de bestrijding van deze kriebelaar. Een oplossing voor het probleem is volgens mij toch vrij simpel…. plat die eikenbomen, dan ben je ook gelijk van heel veel eikels af….

Zonnepanelen, het zijn net kinderen…

Al enige tijd loopt de spanning rondom zonnepanelen hoog op in Rhenen, zonder dat ze ook nog maar 1 volt hebben opgebracht. De gemeente heeft regionale- en landelijke afspraken voortvloeiend uit de Regionale Energie Strategie (RES) na te komen en in 1 van die afspraken staat het opwekken van groene stroom. Een grote groene energieboer heeft zijn oog laten vallen op de weilanden achter het industrieterrein Remmerden. Nu zijn er verschillende manieren om groene energie op te wekken zoals water, wind en zon. Water wordt daar best lastig maar zon en wind zijn eigenlijk goede opties.

Wind is dan wel groen maar mijn persoonlijke mening zegt dat die windmolens toch wel een flinke doorn in het oog zijn en het aangezicht van het landschap geen goed doen. Tot zover kan ik de klagers tegen de groene-stroom-plannen en de moderne Don Quichottes nog wel volgen. In weilanden langs een snelweg heb ik daar een stuk minder problemen mee al zijn de windmolens langs de A15 ook in de wijde omgeving nog goed te zien.

De zon is dan eigenlijk de enig overgebleven optie en daar wringt de volgende schoen al weer. Omwonenden van de beoogde weilanden zien het voorgenomen zonnepark niet zitten. Horizonvervuiling en brandgevaarlijk zijn ze volgens een aantal omwonenden in een online bijeenkomst. Ook speelt er nog de kwestie van een lokale ondernemer en locale politicus die met voorkennis een aantal hectare grond gekocht zou hebben. Zo’n “Teams-bijeenkomst” wordt dan ineens heel vermakelijk.

Volgens één van de deelnemers zou het allemaal al in kannen en kruiken zijn want er was al een nieuwe stroomkabel aangelegd en al. De kabel maakte echter deel uit van een vernieuwingsproces omdat de oude kabel niet meer toereikend was voor de bestaande industrie op Remmerden en de inmiddels in grote getale op bedrijfsdaken geplaatste zonnepanelen. Bovendien heeft men het dan even niet over het feit dat diezelfde nieuwe kabel ook gewoon naar hun eigen huis loopt.

Ik ben eens wezen kijken op het betreffende weiland. Wat mij gelijk opvalt is dat ik zelfs in de periode van weinig groen (begin mei) maar zeer weinig omliggende huizen kan zien. 1 hooguit 2 aangrenzende woningen kijken direct uit op het betreffende weiland. Ook snap ik de stelling “natuurgebied” niet helemaal. Landbouwgrond is volgens mij niet per definitie natuurgebied…. in het geval van natuurgebied moet je volgens mij de natuur op z’n beloop laten en de diversiteit aan begroeiing zijn werk laten doen…. er vanaf blijven dus. In werkelijkheid kijken de direct omwonenden dan dus in het najaar, de winter en in het voorjaar op een kale zandvlakte…

Dat je als wandelaar uit het niets een zonnepark tegen kan komen kan overal gebeuren lijkt mij. Die wandelaar, vaak niet eens  in de directe omgeving woonachtig, hoeft dan ook maar 1 keer naar de zonnepanelen te kijken en waarschijnlijk zal de gedachte van de wandelaar “goh, ze zijn hier goed bezig!” zijn.

Nee, de deelnemers aan de “Teams-bijeenkomsten” (in heb er inmiddels 2 meegemaakt) zagen een zonnepark niet zitten. Ook de brandveiligheid voor het aangrenzende bos zou in het geding komen. Er branden ook dagelijks hele zonneparken af denk ik dan. Iedereen was het er wel over eens dat men zich vooral op daken van gebouwen moest gaan richten. Er zijn nog veel te veel huizen, bijgebouwen en bedrijfspanden waarvan de daken nog niet gebruikt zijn om zonnepanelen op te leggen.

Eén van de opmerkingen was dat Rhenam, de Rhenense woningstichting, mee moest gaan doen aan het opwekken van groene energie. Nu wil het geval dat de woningstichting oudere woningen aan het verduurzamen is en er al hele straten van energetische maatregelen en zonnepanelen zijn voorzien. De bewoners betalen dan €30,00 euro in de maand en krijgen daar  dan 9 zonnepanelen en een goed geïsoleerd huis voor terug (al heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat de isolatie, en met name de vloerisolatie, nog sterk te wensen overlaat…). Op een hele rij huizen liggen dan 108 zonnepanelen. Maar als het aan de omwonenden van het zonnepark ligt zouden er dus op huizen zonnepanelen gelegd moeten worden in plaats van ineens 43.470(!) op een weiland. Dat zou dus betekenen dat burgers verplicht zonnepanelen op hun dak moeten nemen? En als ik daar het geld nou eens niet voor over heb? Bovendien komen 43.470 zonnepanelen overeen met zo’n 402 van de bovengenoemde straten…. volgens mij hebben we die in de gemeente Rhenen niet…

Dus ben ik nogmaals wezen kijken en heb eens geïnventariseerd hoeveel zonnepanelen er op de betreffende huizen van de omwonenden liggen. Als je dan toch zo met groen begaan bent zou je toch zeggen dat alle opstallen daar vol zouden liggen met panelen. Dat valt echter tegen. Er valt daar nog wel wat winst te behalen geloof ik. Ik heb er in het voorbij gaan ongeveer 151 geteld waarvan er 100 op een grote stal van een manege liggen. Er zijn dus altijd nog zo’n 6 adressen met een aantal naakte daken zoals men ze dan zelf noemt.

En dan die ene ondernemen die ik eerder noemde. Hij heeft al eerder een aantal hectare grond gekocht hebben voor, zoals naar eigen zeggen, uitbreiding van zijn eigen commerciële activiteiten in de mogelijke uitbreiding van het industrieterrein. Het feit dat er nu sprake is van een zonnepark wordt de ondernemer en gemeenteraadslid nu zwaar aangerekend. Beschuldigingen zoals “voorkennis” zijn genoemd en de aankopen worden 1 op 1 gekoppeld met uitspraken dat de realisatie van een zonnepark al veel langer in de lucht hing. Ik voel dan een grote mate van jaloezie in dit verhaaltje. Hij die het breed heeft, laat het breed hangen toch? De ondernemer die enige tijd geleden een compleet nieuw bedrijfspand heeft laten bouwen heeft zijn dak vol gelegd met zo’n 3 tot 3,5 duizend(!) zonnepanelen! Wie is hier nu slim en wie niet? Hij heeft geld zat hoor ik je dan denken…. nou dat hebben de betreffende omwonenden waarschijnlijk ook als je de optrekjes zo eens gaat bekijken…. Wat dat betreft lijkt het meer op een “pot verwijt de ketel-verhaal”….

Het heeft allemaal veel weg van het bepalen van een plaats voor een JOP, een zogenaamde Jongeren Ontmoeting Plaats. Voor de niet wetende onder ons, in Elst worden inmiddels ook al OOP’s ingepland, de zogenaamde Ouderen Ontmoeting Plaatsen waarover later meer. De JOP’s zijn nodig om de jeugd een goede plaats te bieden om samen te komen. In overleg met de jeugd, jeugdwerkers en de wijkagenten zijn de locaties bepaald en de gemeente gaat hier faciliteiten aanbrengen. Maar de vrees dat de JOP’s voor veel overlast gaan zorgen overheerst. Iedereen wil van de “zwerfjeugd” af maar niemand wil een JOP in de achtertuin of de nabije omgeving van hun woning. De gemeente heeft de rollen echter omgedraaid, de JOP’s worden eerst geplaatst waarna een evaluatie plaats zal vinden van de binnengekomen klachten. Strak plan!

Rhenen, 29 mei 2009. Jeugdhonk Rhenen. Fotograaf: Peter Kuhl.

(Voordat iedereen in de stress schiet en mij verwijt dat ik niks te vrezen zou hebben…. op de Zwarteweg heeft jarenlang een JOP gestaan, weet u nog? Nooit last van gehad….)

Bel me niet!

Heerlijk, die telefonische “Prijsvergelijkers”…. ze proberen je op slinkse wijze een abonnement aan te smeren door te zeggen dat ze zogenaamd namens een bedrijf bellen. Vandaag had ik er weer 1. “Goedemiddag, u spreekt met Sluwe Sjakie van de Prijsvergelijkert en ik bel u namens KPN”. Opeens valt het kwartje ook al was het in 5 stuivers want voorgaande keren zei Sjakie, of zijn vriendin, de naam van de Prijsvergelijkert er niet bij. Dat deed Sjakie wel.

Voorgaande gesprekken werd gepocht over de verbeteringen aan het netwerk van KPN en of ik daarom niet over wilde stappen. Nou nee….. maar daar kwam ik zo simpel niet mee weg want  Snelle Henkie was een echte doorbijtert. Vodafone is voor mij provider nummer 1 met de mogelijkheid om in heel Europa inclusief Turkije mijn mobiel te gebruiken (telefonie en internet) zoals ik dat thuis ook doe dus overstappen zal ik daarom dan ook niet snel doen. Snelle Henkie was nog niet heel erg onder de indruk maar nadat ik hem in het Turks verteld had dat KPN geen schijn van kans zou maken hing ik maar op…. Ik heb hem maar niet verteld dat ik slechts 6 woorden Turks spreek 😉

Nu even terug naar Sluwe Sjakie van deze middag. Anders dan bij Snelle Henkie zei Sluwe Sjakie niet alleen dat hij van KPN was maar ook van een bedrijf dat namens KPN de telefoontjes pleegt omdat KPN dat niet meer zelf wenst te doen. Daar geloof ik al helemaal niks van maar goed. Na de gepaste introducties heb ik Sluwe Sjakie even verzocht om het vinkje “bel deze meneer niet meer” op te zoeken, hier vervolgens een vinkje neer te zetten en bij opmerkingen de tekst: “Deze meneer is uitermate bedreigend, klinkt heel gevaarlijk en heeft beloofd ons op te zoeken als wij hem nog 1 keer bellen voor een telefooncontract, energiecontract of wat dan ook”. Sluwe Sjakie schoot in de lacht en we gingen als vrienden uit elkaar. Zou het vinkje helpen? Ik hou jullie op de hoogte!

Wat is u de Palmers waard?

De gemeente Rhenen en het Utrechts Landschap laten er geen gras over groeien, na de berichten in de locale media over het aanbrengen van een “raster” is men ook al direct overgegaan tot het uitvoeren van het plan om natuur en recreatie van elkaar te scheiden. Dat dit echter betekent dat de Palmerswaard in zijn geheel niet meer toegankelijk is voor bezoekers, dat had ik uit het verhaaltje even niet begrepen en dus stond ik vanochtend voor een gesloten verklaring.

Met het zogenaamde “nieuwe raster” wil men een harde scheiding maken tussen recreatie op de strandjes langs de Rijn en de kwetsbare natuur. Maar voor mijn gevoel klopt er aan dat verhaaltje iets niet. De gemeente Rhenen is groot voorstander van recreationele ontwikkelingen in de gemeente maar ontmoedigd iedere uitvoering ervan.

Petertje
Ik neem jullie even mee terug naar de tijd dat ik nog een Petertje was en er nog sprake was van iets dat op een jachthaven leek. Er was toen een aanlegsteiger waar plaats was voor misschien wel 50 of meer boten, stromend water en zelfs een toiletwagen voor de minder bedeelde schippers. Petertje vertrok al vroeg in de ochtend en was de gehele dag op de steiger te vinden. Schippers die aan wilden meren stond ik dan al op te wachten. Zij wierpen mij een touw toe en ik knoopte de boot vast aan de ligplaats en daarmee was het aanmeren een stuk eenvoudiger voor de passanten. Van de ene schipper kreeg ik een glaasje fris en van de andere een gulden. Was het een hele grote boot dan was dat soms zelfs een rijksdaalder maar vaak juist weer helemaal niks. Zo was ik de hele dag “druk” en hield aan het eind van de dag nog geld over ook.

Jachthaven
De jachthaven van nu is slechts een heel klein schamel overblijfsel van wat ooit eens was. De tand des tijds heeft ervoor gezorgd dat een groot deel van de jachthaven van toen gedegradeerd is tot een drijvende loopplank die ruimte biedt voor misschien maximaal 10 boten. De jachthaven van Rhenen houdt de gemoederen al decennia bezig en zal er ook de komende jaren niet komen. Daarmee slaat de gemeente Rhenen, die recreatie zo hoog in het vaandel heeft staan, de plank ieder jaar weer mis. Hoe mooi zou het zijn als er een groot gat gegraven zou worden voor een binnendijkse jachthaven, surf/vis-vijver en een groot strand vanwaar je zo het water in kan lopen. Let wel, het zwemmen in de Rijn zoals dat nu vanaf de strandjes gebeurt is niet toegestaan maar daarbij kijkt de gemeente Rhenen dan even de andere kant op….

Nee, dit blijft een gebed zonder amen en de beperkingen die nu toegepast zijn maken het er niet leuker op. Alleen het Utrechts Landschap spint er weer garen bij, die heeft er weer een privé-achtertuin bij waar Peter met zijn pet in het vervolg omheen moet lopen.

Of zit er toch wel een grote kern van waarheid in?
Vandaag (10-06-2021) liep ik zoals ik zo vaak doe weer eens richting de Palmerswaard. Niet wetende dat ik niet heel ver zou komen trof ik toch wel het één en ander aan waarvan ik zeg: “ja, ik snap het wel waarom”. Uitpuilende prullenbakken, achteloos weggeworpen frietverpakking en een damestoilet in de struiken waar zo bij elkaar genomen een hele keukenrol als stille getuige is achtergebleven….. als dit de reden is waarom die harde scheiding tussen recreatie en natuurgebied is aangebracht dan heeft men groot gelijk.

Dit zijn dan de recreanten waar men het dan allemaal voor doet. Dit zijn dan de recreanten waardoor wij bepaalde dingen niet meer kunnen doen zou je dan ook kunnen zeggen. Ook hier schiet de gemeente Rhenen en het Utrechts Landschap dan weer tekort want men zou ook iets beter kunnen gaan faciliteren…..

Uiteindelijk moest ik tijdens mijn wandeling ook mijn meerdere erkennen. Ik heb er echter geen bordjes voor nodig om te realiseren dat ik hier niet verder kan lopen.

 

Gevaar op de weg

We hebben allemaal onze irritaties in het verkeer op de weg. Bumperkleven, geen richting aangeven of onnodig links rijden zijn de meest genoemde door verkeer-deelnemend Nederland.

Dan hebben ze mij nog niet gevraagd…..
Waar ik me namelijk groen en geel aan erger zijn lijnbus-chauffeurs die op tijd zijn, of erger nog…. te vroeg. Voor de passagier natuurlijk helemaal fijn maar als je er achter rijdt zit je al snel met de tanden in het stuur. Op z’n elf en dertigste van A naar Beter… maar als je zelf op tijd van huis gegaan bent en een strakke timing hanteert is het verschil tussen 60km/h en 80km/h wel even een beetje. Al snel vormt er zich dan een file achter de “beroepschauffeur” en de eerste durfals zetten de versnelling op “R” en dan in dit geval niet van “racen” maar van “risico”. Snelheid inschatten van de tegenligger en rekening houden met de lengte van de bus is niet ieders sterke kant.

Een ander dingetje is het “met van alles bezig zijn behalve autorijden”. Nog niet zo lang geleden heb in mijn nieuwe heilige koe opgehaald en helaas was het weer toen niet al te best. Al snel was de eerste wasbeurt nodig en onderweg daar naartoe was m’n auto al bijna een meter korter. Terwijl ik voorgesorteerd stond om linksaf te slaan zag ik in de spiegel een busje op hoge snelheid naderen. Ternauwernood zag in de bestuurder een stapel papieren weg gooien, het stuur grijpen en vol het anker uit gooien. Dat was niet genoeg want de bestuurder week uit in een oprit van een bedrijf en kwam volledig naast mij tot stilstand. Als de bestuurder dan ook nog een wegwerpgebaar maakt denk ik echt dat je rijp bent voor een Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer.

Dan zijn er nog een aantal verkeersdeelnemers met een hele korte kijk op de wereld. Je pikt ze er direct uit. Vroeger dacht je nog dat de betreffende bestuurder te diep in het glaasje gekeken had maar tegenwoordig weten we wel beter. Het zijn de telefoonridders van de openbare weg. Ze zwalken van links naar rechts over de weg, rijden vaak te langzaam en zorgen ervoor dat je met je goede geloof nog voor een groen stoplicht staat te wachten. Met enige regelmaat tref ik dit soort verkeerspiraten voor de camera, als ze met volle overtuiging proberen om de nummerplaat van hun voorganger te bemachtigen en daarbij de achterkant van de auto ook maar gelijk een halve meter korter maken.

Maar de groep die met de telefoon in de hand misschien nog wel gevaarlijker is, zijn de fietsers. Als een kip zonder kop begeven zij zich door het verkeer, voorover gebogen over het stuur en dan niet voor de wind maar om goed op het scherm van de telefoon te kunnen kijken. Niets vermoedend stevenen ze af op jouw voorbumper. In de hoop dat ze je op tijd zien toeter ik niet want als je dat doet gaan ze van schrik tegen de vlakte en krijg jij alsnog de schuld. Als je er dan iets van zegt of een gebaar maakt kijken ze ja aan met de blik: “waar bemoei jij je mee?”.  In dat geval hoop ik dat hij of zij zich aangemeld heeft als orgaandonor want hoe hoog je de boete ook maakt, dat mobiele telefoongebruik in het verkeer zal er altijd zijn.

De bijgaande foto is ter illustratie. Of de bestuurder van de achterste auto ook daadwerkelijk met de telefoon bezig was, is niet bekend. Maar de foto’s waarbij dit wel het geval was zien er exact hetzelfde uit….

Dat gezeik….

Wandelen, ik doe het met enige regelmaat en dan best een stukje. Zo had ik vandaag weer een rondje van ±20km op het programma staan.

Fris uit de veren stond ik rond de klok van 09:00 uur op de stoep en in de mist. Voor de gelegenheid de drone even in de tas gestopt want ach, een mooie foto maken is altijd leuk. Nou de wollige deken was te dik voor vrouwe Cunera want ook al vloog ik erboven, de toren van de Cunerakerk was nog in nevel gehuld.

Drone weer ingepakt en doorrrrrrr…..

Na een paar kilometer zie ik iets waar ik vlekken van in mijn nek krijg. Achter een coniferen-haag die als erfafscheiding van een woning langs de dijk dient, staat een vrouw van middelbare leeftijd zich weer aan te kleden. Broek dicht, jas dicht en als ik ter hoogte van de vrouw ben slingert ze haar rugzak om en begint te lopen. Achter haar laat ze echter de papiertjes liggen waarmee ze haar…. nou ja, vul het zelf maar in. Gewoon argeloos de papiertjes van haar af gegooid naast het erf van een wildvreemde wel te verstaan.

Dat laat ik natuurlijk niet gebeuren. Als de vrouw 2 passen verder gelopen is roep ik: “hallo mevrouw, nemen we de papiertjes wel even mee?”. Enigszins geschrokken kijkt de vrouw omhoog en stamelt: “jjaja natuurlijk meneer”… Ze loopt terug en pakt het wc-papier op en loopt er mee weg. Ik hoop dat het een grote boodschap was….

Je staat versteld van hetgeen je zo tegen komt onderweg. Het lijkt heel normaal om je zooi zo van je af te gooien. De mondkapjes spannen hierbij de kroon. Je kan mij niet vertellen dat die allemaal per ongeluk verloren zijn….

Sneeuw met de Pasen

Sneeuw in april, daar kijk je raar van op maar aprilletje zo zoet… nou ja, deze kunnen jullie zelf wel afmaken 😉 De bovenstaande foto is genomen tijdens de vrije training van de Renault Clio Cup op 24 maart 2009 van de paasraces op Circuit Park Zandvoort.

Ook met de paasdagen van 2021 wordt sneeuw voorspeld. Dit keer komt deze sneeuw de veiligheidsregio’s wel weer goed uit. Daar waar men vreesde voor overvolle parken en aandrong om de terrassen open te doen, hoeven ze nu niks te doen. Het weer lost vandaag de problemen op. Maar hoe lang is dit nog vol te houden? Het weer gaat straks echt naar de rokjesdag-temperatuur en hoe lost men de toestroom naar de parken dan op? Ik ga alvast op zoek naar een mooie zomerse foto van de Pinksterraces op CPZ…