…… als je een sirene hoort

 

Ja, we gaan weer bloggen! Poging nummer 2 😉

Dat ik zo af en toe eens een foto maak voor een krantje ofzo is geen geheim. Dat is eigenlijk al meer dan 20 jaar het geval. Dat begon allemaal met een politiescanner en een kleinbeeldcamera. De hele dag het gekraak van de scanner door het huis en altijd precies dat horen wat je wilde horen. Voor de 1 een irritatie, voor de ander een gave. Als ik dan die ene melding tussen al die andere meldingen weg kon filteren en het leek me wat, dan ging ik op pad.

Lees verder …… als je een sirene hoort

Bloggen, wat is dat ook al weer?

Tsja, als ik naar de datum van mijn voorlaatste blog-bericht kijk schrik ik wel een beetje…. 10 maart 2014 en daarvoor 20 oktober 2013. Met de komst van facebook is het bloggen in een verval geraakt. Schreef ik vroeger over van alles wat ik mee gemaakt had, tegenwoordig doe je dat met one-liners op facebook. Er is inmiddels zoveel gebeurd en zo nog veel meer veranderd dat ik niet eens meer weet waar ik moet beginnen…. Van Gelderlander, Rhenense Betuwse Courant naar een eigen internetkrant…. niet de minste gebeurtenissen.

Op zich lijkt het heel simpel, je bedenkt een internet-adres, maakt een website en klaar is Peter denk je dan…. niets is minder waar. Je maakt iets voor een (hopelijk) groot publiek en dan opeens voel je ook de druk. Je moet wel publiceren anders kijken de mensen niet meer. Je behaalt mijlpalen, 100 bezoekers, 5000 bezoekers en inmiddels zijn er meer dan 20.000 bezoekers in de maand! Voor je het weet ben je druk!

Maar nu ga je ook veel kritischer kijken naar wat anderen schrijven. Wat schrijft de concurrent over het zelfde nieuwsitem als jij? Dan kom je vaak bekende stukken tekst tegen en op andere momenten teksten die echt kant nog wal slaan. Vandaag weer een duidelijk voorbeeld van hoe het dus echt niet moet/kan. In Rhenen vonden 2 ongevallen plaats, 1 op de brug en 1 op de Grebbeberg. Hier waren 5 en 3 voertuigen betrokken en bij beide ongevallen werd 1 persoon naar het ziekenhuis vervoerd. Met een trotse glimlach op mijn gezicht las ik dan ook het bericht van RTV-Utrecht….. ik denk ergens iets met klok en klepel 😉

 

Uiteraard is mijn visie terug te lezen op www.grebbekrant.nl

Jaja, en nou?

Offerfeest

“Ibrahiem (Abraham) werd gevraagd om zijn zoon Ismaël te offeren aan Allah. Toen Ibrahiem zijn zoon met een mes wilde doodsteken, kwam er een engel die zei dat een schaap de plaats van Ismaël mocht innemen. Hier is het islamitische offerfeest uit ontstaan. Het offerfeest duurt drie dagen.”

Zoals inmiddels bekend gaat in sommige gemeenten de dodenherdenking dit jaar naar 3 mei verschoven worden. Iets wat er bij mij niet echt in kan.

Maar nu het volgende, het islamitische offerfeest start dit jaar op 4 oktober….. ik ben benieuwd hoe men dit gaat oplossen. Het is dan immers wereld dierendag…..

Mobiele eenheid ingezet bij rellen in Groningen

Breaking News

Mobiele eenheid ingezet bij rellen in Groningen
van onze verslaggever

Groningen – 16 november 2013. Tijdens de Sinterklaasintocht in Groningen zijn zware rellen uitgebroken tussen voor- en tegenstanders van zwarte Piet. Burgemeester Rehwinkel van Groningen spreekt van een waanzinnige wanorde in de straten van Groningen. 4 pelotons mobiele eenheid zijn tot ver na de intocht druk geweest met het herstellen van de orde in de stad.

Op het moment dat sinterklaas voet aan wal zette, trok een grote menigte van demonstranten (tegenstanders van zwarte Piet) vanaf de grote markt in de richting van de plaats waar de stoomboot vanuit Spanje aangemeerd lag. Zij werden daar opgewacht door een groot aantal voorstanders van zwarte Piet, sommigen zelfs verkleed áls zwarte Piet. Op de kade naast de stoomboot kwam het tot een treffen tussen de 2 partijen en vielen rake roe-klappen over en weer. Burgemeester Rehwinkel ontving eerder deze week al signalen dat het tot een treffen zou komen tussen de 2 partijen en had uit voorzorg al 4 pelotons mobiele eenheid achter de hand.

De mobiele eenheid kon maar met grote moeite de plaats des onheils bereiken omdat ze werden opgehouden door een groep hulp-sinterklazen, geheel gekleed in het wit. De hulpsinterklazen droegen brandende kruizen en groeten de mobiele eenheid al zwaaiend met 1 arm vriendelijk waarna het tot een heftige confrontatie kwam. Al vechtend kwam de mobiele eenheid uiteindelijk op de plaats van bestemming. Alle zwarte pieten waren inmiddels naar verschillende daken gevlucht en sinterklaas had zijn toevlucht gezocht in de dichtstbijzijnde kroeg met Amerigo in de steeg ernaast.

Met enkele charges veegde de mobiele eenheid de omliggende straten rondom de aanlegplaats van de stoomboot schoon en de vechtersbazen verspreidde zich over de stad Groningen waar het op diverse plaatsen nog lang onrustig bleef en tot kleine schermutselingen kwam. De VN-veiligheidsraad is inmiddels in spoedberaad en bereidt een resolutie voor die landen als America en Rusland de gelegenheid geeft om in te grijpen als de situatie in de regio Nederland niet snel verbetert. De VN stuurt nog deze week een aantal waarnemers naar Nederland om te kijken hoe ernstig de situatie rondom de zwarte pieten is.

Later op de avond is sinterklaas nog gearresteerd voor paardrijden onder invloed. Een alcohol-percentage van 2,9 promille leverde hem een rijverbod van 48 uur op en ook moest de goedheiligman zijn paardbewijs inleveren. Ook zal de goedheiligman zich voor de rechter moeten verantwoorden voor zijn daad. Van de gevluchte pieten ontbreekt tot op heden elk spoor.

Gratis Is Altijd Goed

gratis

Megapixels, nog meer megapixels of héél veel megapixels…. (pers)Fotografen investeren in apparatuur om de klant maar zo goed mogelijk van vaak hoog kwalitatief beeld te voorzien zodat drukwerk er gelikt uit ziet. Heren redacteuren, investeer die paar euro’s als het gaat om invulling van uw krant en voorkom dat uw foto mega-blokjes heeft in plaats van mega-impact!

Ziggo voor Dummies

Vanmorgen werd een deel van Rhenen getroffen door een stroomstoring. Ook al was deze van korte duur, aardig wat huishoudens en o.a. het gemeentehuis waren in het donker gehuld. Schijnbaar heeft de stroomstoring ook invloed op het Ziggo-kabelsignaal want ook al heb ik niets van de stroomstoring gemerkt, radio/tv en internet doen het bij mij niet. Om vooral de mensen van Ziggo op tijd wakker te schudden heb ik er maar eens een telefoontje aan gewaagd. Na een keuze menuutje of 5 kreeg ik vrij snel een medewerker van Ziggo aan de lijn. Althans, hij moest er voor door gaan want ik denk dat het toch echt een call-centre-ventje is geweest.

Na de nodige verificatie-vragen kon de beste man aan het werk. “Ik kan zien dat uw modem aan staat meneer”…. Ohw, als jij dat kan zien, waarom heb ik dan geen internet? “Ja, dat is inderdaad vreemd”, “kunt u de tv eens aanzetten?”. Jawel, dat kan ik maar als de radio en internet het niet doet zal deze ook niet veel doen….. en ja hoor, code52…. kabelfout. “Als radio, tv en internet het niet doet zal er in uw meterkast iets niet goed zijn meneer”, “ik ga een monteur voor u regelen…. schikt het u als deze dinsdagochtend langs komt?”…. Gelaten onderga ik mijn lot. Ik maak de afspraak en verbreek de verbinding. Ik ben er echter niet gerust om en informeer wat rond. Het blijkt dus dat ik niet de enige ben die zonder signaal zit. De monteur moet dus niet in mijn meterkast zijn en om dat terug te koppelen naar Ziggo bel ik nogmaals. Ik word direct “blij verrast” met een bandje dat er in mijn regio een algehele storing is en dat deze in de loop van de ochtend zal zijn opgelost. Nu rest mij alleen nog het annuleren van de monteur. Ik kom echter niet om het bandje heen en krijg uiteindelijk via een achterdeur iemand aan de lijn. Het verhaal begint weer van voor af aan en nadat de man toch echt zeker weet dat ik het ben kan ik de afspraak met de monteur ongedaan maken.

Ik vraag me dus nu echt af hoe de eerste telefoon-flip heeft kunnen zien dat mijn modem wel aan stond. Een sterk staaltje van “ik doe maar wat” denk ik….

Bij de politie!

Opeens weet je het! Ik ga bij de politie!!! Nooit meer gezeik met politie-perskaarten dus altijd met je snufferd vooraan, altijd het laatste nieuws uit eerste hand nog voor de (beloofde) persberichten, een mooi vast maandsalaris en dezelfde eer van mijn werk(en).

Sorry, collega’s….

broodroof

Uitstervend ras

Ooit in een grijs verleden besloot ik om mijn hele ziel en zaligheid te storten in het vak dat persfotografie heette. Een besloten wereldje van einzelgangers waar je maar met heel veel pijn, moeite én doorzettingsvermogen naar binnen komt. Ik moest opboksen tegen namen als Cord Otting en Rob Leenarts en die waren als gevestigde orde een beschermde diersoort zo leek het. Zelden kreeg ik foto’s van een brand of ongeval in de krant als men maar half wist dat de “vaste fotografen” er ook waren geweest. Ook al maakten zij een foto van een brandweerman die een brandweerslang op rolde, mijn grote en hoge vlammen zagen nooit een krant.

Maar de tijden veranderden en ik rolde toch zo langzamerhand naar binnen op de diverse redacties. Fanatiek als ik was, sliep ik zelfs met een scanner naast mijn bed om maar niets te hoeven missen. De scanner werd vervangen door een pieper en dat zorgde voor een wat directere alarmering en wat meer nachtrust. De komst van de digitale fotografie zorgde voor een stroomversnelling en dat was goed te merken in het aantal afgezette beelden. De pieper werd uiteindelijk vervangen door een P2000-pager en met maar liefst 16 code’s om “uit te luisteren” bestreek ik een leuke regio waar altijd wel wat te doen was. Maar met de komst van C2000 en P2000 verdween de scanner achter in een donker hoekje van de kast want daar hoorde je niks meer op. Voor de 1 was een scanner een regelrechte ramp en vooral een piepende en krakende stoorzender, voor mij was het een vorm van vermaak. Ik kon aan de stemmen vaak al horen welke agenten er dienst hadden en verheugde mij al op een gezellige ontmoeting met bijvoorbeeld Barbara, Theo of Casper. Het werkt gewoon erg prettig als je weet wat je aan elkaar hebt. Geen lastige agentes die je willen redden bij een brand waar je ruim 50 meter vanaf staat of een 1-streper die jou even gaat vertellen dat je beter niet kan fotograferen omdat de privacy van het slachtoffer in het geding komt. Hallo, alsof er een krant zit te wachten op iemand die zwaar gewond in een auto zit… Nee, de politieagenten van vroeger kende je gewoon bij naam en zij wisten precies wie Peter Kuhl was en hoe hij werkte.

De invoering van C2000 is/was een regelrechte ramp voor de persfotografen. Het heeft lang geduurd voordat de politie zijn medewerking ging verlenen aan het geven van persalarmen via P2000. Nu, ruim een jaar later zijn er nog steeds regio’s waar dit absoluut niet soepel verloopt en klagen helpt niet echt, ze trekken zich er toch geen ….. van aan. Dat persfotograaf een serieus beroep is schijnt hen niet echt te boeien. Sterker nog, met enige regelmaat verschijnen er foto’s die gemaakt zijn door agenten en daarmee breekt men toch echt mijn klomp. Er wordt kennelijk niet bedacht dat wij als “beroeps-fotografen” soms €10.000,- of meer investeren om aan de wensen van de klant te kunnen voldoen. Achterblijvende persalarmen en door agenten aangeleverde foto’s, daar maken ze dan geen vrienden mee.

Ik denk dat ik maar eens een bonnen-boekje laat drukken en iedere dag langs de weg ga staan en verkeersovertreders op de bon ga slingeren. Dat is tegenwoordig een lucratieve bezigheid als ik kijk wat een gemiddelde boete tegenwoordig op levert. Ik denk dat ik binnen ga lopen.

fotograag

Bron: Website De Gelderlander (Screenshot).

Overstekend wild

Met de komst van de zomer […..] verschijnen ook de kramen met kersen, pruimen en aardbeien langs de N225 tussen Rhenen en Wageningen. Schreeuwende borden langs de weg, de één nog groter dan de andere moeten de voorbijgangers naar het fruit lokken. Ook al is fruit nog zo gezond, echt veilig zijn de kraampjes niet. Zeker niet voor “Henk en Annie” die op zondag in de auto stappen om eens lekker een stukje te gaan rijden. Vaak onbekend in de regio worden ook Henk en Annie naar de kramen gelokt. Het wordt dan ook echt gevaarlijk als Henk nog net op het laatste moment op een van de schaarse parkeerplekken wil stoppen en het anker uit gooit. Dat is niet prettig als je bedenkt dat het overige verkeer daar met 80 km/h achter rijdt. Maar meestal is Henk net iets te laat en besluit hij bij de eerst volgende gelegenheid te keren. Ook dat is niet echt risicoloos op deze weg. Let wel, ze keren niet 1x maar 2x omdat ze toch weer de oude richting op moeten. Ik hou mijn hart vast en vrees dat er ook dit fruit-seizoen weer een melding zal komen dat er een aantal auto’s op elkaar staan met alle gevolgen van dien…

Look closer