Gevaar op de weg

We hebben allemaal onze irritaties in het verkeer op de weg. Bumperkleven, geen richting aangeven of onnodig links rijden zijn de meest genoemde door verkeer-deelnemend Nederland.

Dan hebben ze mij nog niet gevraagd…..
Waar ik me namelijk groen en geel aan erger zijn lijnbus-chauffeurs die op tijd zijn, of erger nog…. te vroeg. Voor de passagier natuurlijk helemaal fijn maar als je er achter rijdt zit je al snel met de tanden in het stuur. Op z’n elf en dertigste van A naar Beter… maar als je zelf op tijd van huis gegaan bent en een strakke timing hanteert is het verschil tussen 60km/h en 80km/h wel even een beetje. Al snel vormt er zich dan een file achter de “beroepschauffeur” en de eerste durfals zetten de versnelling op “R” en dan in dit geval niet van “racen” maar van “risico”. Snelheid inschatten van de tegenligger en rekening houden met de lengte van de bus is niet ieders sterke kant.

Een ander dingetje is het “met van alles bezig zijn behalve autorijden”. Nog niet zo lang geleden heb in mijn nieuwe heilige koe opgehaald en helaas was het weer toen niet al te best. Al snel was de eerste wasbeurt nodig en onderweg daar naartoe was m’n auto al bijna een meter korter. Terwijl ik voorgesorteerd stond om linksaf te slaan zag ik in de spiegel een busje op hoge snelheid naderen. Ternauwernood zag in de bestuurder een stapel papieren weg gooien, het stuur grijpen en vol het anker uit gooien. Dat was niet genoeg want de bestuurder week uit in een oprit van een bedrijf en kwam volledig naast mij tot stilstand. Als de bestuurder dan ook nog een wegwerpgebaar maakt denk ik echt dat je rijp bent voor een Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer.

Dan zijn er nog een aantal verkeersdeelnemers met een hele korte kijk op de wereld. Je pikt ze er direct uit. Vroeger dacht je nog dat de betreffende bestuurder te diep in het glaasje gekeken had maar tegenwoordig weten we wel beter. Het zijn de telefoonridders van de openbare weg. Ze zwalken van links naar rechts over de weg, rijden vaak te langzaam en zorgen ervoor dat je met je goede geloof nog voor een groen stoplicht staat te wachten. Met enige regelmaat tref ik dit soort verkeerspiraten voor de camera, als ze met volle overtuiging proberen om de nummerplaat van hun voorganger te bemachtigen en daarbij de achterkant van de auto ook maar gelijk een halve meter korter maken.

Maar de groep die met de telefoon in de hand misschien nog wel gevaarlijker is, zijn de fietsers. Als een kip zonder kop begeven zij zich door het verkeer, voorover gebogen over het stuur en dan niet voor de wind maar om goed op het scherm van de telefoon te kunnen kijken. Niets vermoedend stevenen ze af op jouw voorbumper. In de hoop dat ze je op tijd zien toeter ik niet want als je dat doet gaan ze van schrik tegen de vlakte en krijg jij alsnog de schuld. Als je er dan iets van zegt of een gebaar maakt kijken ze ja aan met de blik: “waar bemoei jij je mee?”.  In dat geval hoop ik dat hij of zij zich aangemeld heeft als orgaandonor want hoe hoog je de boete ook maakt, dat mobiele telefoongebruik in het verkeer zal er altijd zijn.

De bijgaande foto is ter illustratie. Of de bestuurder van de achterste auto ook daadwerkelijk met de telefoon bezig was, is niet bekend. Maar de foto’s waarbij dit wel het geval was zien er exact hetzelfde uit….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.