Rijnweek of Pijnweek?

Ondanks het feit dat de liefdevolle band met de Rijnweek een klein beetje bekoeld is heb ik het erg met de organisatie te doen en leef ik nog steeds een beetje met alle mensen achter de schermen mee. Reeds vorig jaar kreeg men te maken met de stichting Rhenen Rustig en Groen van Dhr. Otto van de Tang en zijn volgelingen. Deze SGP goeroe gooit werkelijk alles in de strijd om de Rijnweek uit Rhenen te verbannen. Men dacht een goed punt te hebben gescoord door aan de hand van het bestemmingsplan van de Veerwei (landbouw/natuurgebied ipv evenemententerrein), de Rijnweek eens en voor altijd uit de Grebbestad te jagen. Helaas voor hen werkte dit niet geheel in hun voordeel want de gemeente Rhenen was zeer welwillend om zich hard te maken voor een bestemmingsplanwijziging. Zo’n procedure duurt echter een behoorlijke tijd en dus moest de Rijnweek het hebben van een ontheffing. Om de artikel 19 procedure verder te dwarsbomen ontdekte men ook nog eens de Kwartelkoning. Het vogeltje zou in de uiterwaarden voorkomen en is een beschermde diersoort. Weer kon de Stichting Rijnweek in de pen en maakte de inmiddels ingeschakelde advocaat overuren. De tijd begon immers te dringen want sponsorcontracten werden afgesloten en als je een beetje artiesten van formaat wilt, moet je die vroeg boeken. De vrijdag voor de Rijnweek was er nog een rechtzaak met betrekking tot de Rijnweek. Gelukkig voor de Rijnweek viel het gevelde oordeel in hun voordeel uit. De Rijnweek kan beginnen.

Als je dan denkt dat je het allemaal wel gehad hebt gooit de meest onvoorspelbare factor heel erg veel roet in het eten. Al in de week van de opbouw kwam de regen gedurig met zeecontainers tegelijk uit de lucht vallen. De vele voertuig-bewegingen veranderde het evenemententerrein in 1 grote modderpoel en nog voordat het evenement van start ging reden dumpers af en aan met wit-zand om terrein voor de bezoekers begaanbaar te maken en te houden. Petje af voor de mensen die tot aan het einde toe getracht hebben om de bezoekers niet tot aan de knieën weg te laten zakken in de modder.

De laatste zaterdag van de Rijnweek was ook meteen de beste. De weergoden waren de Rijnweek goed gezind, het was droog!! Het veld was afgeladen vol met vrolijke bezoekers, allen voorzien van een brede glimlach, genietend van de keur aan topartiesten die oorstrelend op het podium stonden.

Zat er dan zaterdag helemaal niets tegen? Op zich niet maar achter de schermen werden de messen al weer geslepen voor een volgende ronde ellende. Omdat voertuigen zoveel mogelijk op het feestterrein gemeden werden, moest de veelbelovende braderie verplaatst worden. De meest logische plek is dan de binnenstad van Rhenen. De Koninginnedagbraderie trekt hier immers ook meer dan 20.000 bezoekers en de ruimte is uitermate geschikt en gezellig. De beslissing was een echte “Last minute one” en alleen door een nauwe samenwerking tussen de betrokken disciplines kwam de markt niet van een koude kermis thuis. Niets mis met dit verhaaltje zal je nu denken. Toch wel want een aantal winkeliers zagen hun zaterdagomzet al kelderen bij het idee van een marktkraam voor hun neus. Nou ben ik niet zo’n shopper maar als ik toch vlees van de slager wil hebben, loop ik er gewoon naartoe. En met mij denk ik al zijn klanten. Lijkt mij dus een beetje een overtrokken actie om de gemeente Rhenen aansprakelijk te stellen voor de gemiste omzet. Misschien zien ze niet dat er tussen die horde aan bezoekers ook potentiele klanten lopen…

Maar de Rijnweek kan zich andermaal op gaan maken voor een groot aantal confrontaties. Net als voorgaande jaren was het vuurwerk weer na 24.00 uur te zien en verstoorde hiermee de zondagsrust. Rhenen Rustig en Groen staat in de startblokken. Kinderen liggen de hele week tot laat in de avond wakker door de muziek van de Rijnweek en de herrie van de Kermis. De ambtenaar voor de leer(lingen)plicht ontvangt met open armen de eerste klachtenbrief. Alcoholgebruik onder minderjarigen kan onmogelijk voorkomen worden, de voltallige gemeenteraad komt met een motie om verenigingen (en stichtingen) te korten op subsidies. Parkeren, ondanks prima voorzieningen zorgt “wildparkeren” voor overlast en klagende omwonenden. Wie meldt zich nog meer??

Kom nou mensen, een week vertier voor iedereen zou alle steun moeten ontvangen die ze maar krijgen kan. Het leven begint bij verdraagzaamheid en eindigt bij jezelf. Er blijven nog 51 weken over!!

2 antwoorden op “Rijnweek of Pijnweek?”

  1. Ze hebben wel altijd wat te zeuren hier het ligt niet zo waar aan alleen dat groepje mensen kijk in heel Nederland gaat het toch zo? Minderjarige die aan de drank zitten onrust af en toe loopt er wat uit de hand maar goed we moeten dat in bedwang houden en voor een vogeltje op de Palmerswaard de Rijnweek stop zetten dat is belachelijk natuurlijk , kijk het is dan wel een bedreigd diersoort maargoed.. Maar het was een leugen van ze geen Rhenen zonder Rijnweek of niet soms?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.