Vlees….. ik hou ervan

Afgelopen week liep ik in het centrum van Wageningen en trof ik dit tafelreeltje aan. Vrijwel instinctief gaf ik antwoord op de gestelde vraag: “gewoon omdat ik het heel erg lekker vind!”.  Waarschijnlijk was dat niet het gewenste antwoord maar ik werd wel uitgenodigd om daar voor de camera nog eens op terug te komen. Ik ben maar doorgelopen want ik heb geen tijd voor dit soort zinloze fratsen.

Maar ik begin zo onderhand een beetje uit gevegetariseerd te raken. Je kan tegenwoordig nergens een winkel in gaan of “vegan” staat pontificaal hoog op alle winkelschappen. Wat mij daar dan mateloos aan irriteert is dat men na het woord “vegetarisch” of “vegan” nog steeds woorden als “vegetarische slagers hamburger”, “vegetarische slagers gehaktballetjes”, “vegetarische kipworst” en meer van dit soort misleidende kreten gebruikt. Hamburgers, gehaktballetjes en kipworst zijn toch echt vlees gerelateerde producten. Zeker als je er dan ook nog eens het woord “slager” bij gaat noemen heeft het in mijn ogen niks meer met vegan of vegetarisch te maken.

Hoe ver wil je echter gaan in het vleesloos maken van de wereld? Vrouwen zijn wat dat betref de tijd al ver vooruit in het vleesloos maken van de wereld…. met- en zonder batterijen…. niet lullig bedoeld, u mag het “hoe” zelf invullen maar u snapt hem wel. Maar wat te denken van schoenen die geen relatie meer hebben met vlees?

Ik ben er klaar mee. Er gaat geen dag voorbij of ik eet wel iets met vlees. De Neanderthaler at al vlees en dat was zo ongeveer het eerste levende wezen dat bijna rechtop liep… om maar aan te geven hoe lang wij al vlees eten.

Probeer de wereld op dit vlak nou niet te verbeteren want het kost alleen maar levens en banen. Denk eens aan de boeren die met heel veel liefde de koe groot brengen voor de melk en aan het eind van de melk-carrière zijn koe opoffert aan de slager die daar weer met heel veel liefde een heerlijk biefstukje, ribb-eyetje, grillworstje en hamburgertje van maakt…. En vergeet vooral de schoenmaker niet want de beste en meest duurzame schoen wordt nog steeds vervaardigd van leer.

Vegan of vlees wordt in nauw verband gebracht met CO2. Heel Nederland moet van het gas terwijl men in Duitsland subsidie krijgt om van kolen- naar gas-stook te gaan… en dan moeten wij het vlees laten staan? Het zal mij allemaal een worst wezen hoor je mij niet zeggen… maar dat die worst de sleutel tot een beter milieu is geloof ik voor geen meter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.