De verdeelde samenleving

Hoe lang nog? Hoe lang nog accepteren we met elkaar dat de samenleving geregeerd wordt door een stelletje waanzinnige malloten? Ik kan een heel eind meegaan met de beleidsmakers als het gaat om maatregelen die de pandemie tot een goed einde brengen. Ik zal ook de laatste zijn die zegt dat er helemaal geen pandemie is. De beelden staan ons allen op het netvlies gegrift en laten een onuitwisbare indruk achter. Ook in mijn eigen omgeving zie ik de gevolgen van Covid-19. Collega’s die na besmetting en een ziekbed een rondje met de hond nog niet kunnen maken… anderen die nu alleen nog met een rollator zich voort kunnen bewegen… nee, Covid-19 is wel echt.

Mondkapje
Maar de maatregelen stroken niet meer met de werkelijkheid. Neem nu de mondkapjes. We zijn er in Nederland bijna vanaf maar waar ze nog gedragen moeten worden is dit echt discutabel. Bij het betreden van een vliegtuig word je met klem verzocht om het mondkapje te dragen en dus ook over de neus….. maar als de vliegdames drankjes uit serveren is een mondkapje ineens niet meer nodig, alsof Covid dan even niet meer bestaat. Zo gaat het ook in het restaurant van een hotel. Bij de ingang staat een sjappie met een thermometer die de binnenkant van je arm temperatuurt en je verwijst naar de hand-ontsmetter. Bij de ingang is tevens een streng richting-beleid. Je moet de aangegeven loop-richting volgen anders wordt de thermometersjappie boos. Als je achtereenvolgens met z’n allen kriskras door elkaar langs het buffet schuifelt hoor je niemand meer. Als je het eten hebt en aan tafel zit, mag je mondkapje af en kan je met 500 man de hele zaal bij elkaar schreeuwen als je dat zou willen. Massaal “lang zal ze leven” zingen moet kunnen toch? Dezelfde taferelen zie je ook in het zwembad….

Angst
De beleidsmakers hebben er voor gezorgd dat de halve wereldeconomie op z’n gat lag, we nog steeds niet op vakantie kunnen waar we zelf naartoe willen en we onze weerstand tot een minimum gereduceerd hebben met al dat handen wassen en het dragen van mondkapjes. Het lijkt wel of iedereen bang is voor elkaar. Niemand loopt nog normaal door een winkelpad zonder angstvallig te kijken of er niemand te dicht in de buurt komt. De handdoeken-menéér van het hotel durft de “vuile” badhanddoeken nog niet vast te pakken….. je mag ze zelf in de waszak gooien. Achtereenvolgens geeft hij je zelf uit eigen handen een nieuw badlaken.

Versoepeling?
Vanaf 25 september wordt de 1,5 meter regel versoepeld.  Nu zou ik bij bepaalde personen kunnen voorstellen dat we van 1,5 naar 3 meter moeten gaan maar over het algemeen is dit natuurlijk een prima ontwikkeling….. toch? Nou niet dus…. Zo moet je dus in een restaurant de corona-app laten zien waarin je moet aantonen dat je gevaccineerd bent, 24 uur of minder negatief getest bent, of in minder dan een half jaar hersteld bent van een besmetting. Nogmaals, ik twijfel niet aan het bestaan van Covid-19 maar nu gaat men wat mij betreft te ver met de maatregelen (en dan druk ik mij nog netjes uit). Een vaccinatie beschermt niet tegen Covid-19… je word er alleen minder ziek mee. Er is dus eigenlijk niets veranderd… Maar men creëert wel een 2-deling in de samenleving en daar wringt bij mij de schoen pas echt. Genuanceerd taalgebruik wordt echt moeilijk als ik daar aan denk. Het is namelijk van de zotte dat ik nu niet zomaar meer met mijn dochter uit kan gaan eten. Zij heeft er namelijk voor gekozen om zichzelf niet in te enten omdat niet bekend is wat de gevolgen zijn voor haar kinderen die ze graag wil krijgen…… Dus moet ze een corona-test van minder dan 24 uur oud kan laten zien of aantonen dat ze hersteld is van een besmetting in minder dan een half jaar tijd om een restaurant te kunnen betreden.  Kan je voorgenoemde niet en ben je niet ingeënt dan ben je in een restaurant niet welkom.

Verdeelde samenleving
Dit is toch niet uit te leggen? Zelfs al zit je op het terras en moet je naar de wc, dan ben je binnen niet welkom. Dit gaat mij de pet te boven. Heerlijk gegeten en je wilt ruimte maken voor het toetje? Ga maar op straat zitten dan….. de BOA die jouw corona-enting moet controleren vliegt uit zijn auto en geeft je een boete van €90,- voor wildpoepen….. Vandaag las ik in het nieuws dat de kerken niet gaan controleren op een geldige vaccinatie…. geen haan die er naar kraait…. Wederom de gelovige tak van de samenleving die een eigen plan trekt. Wat voor wereld leven we in mensen? Wordt het aanbieden van de corona-app en de daaraan gekoppelde gegevens ook nog ergens vast gelegd? Wat gaan we met die gegevens doen? Wie gaat er iets met die gegevens doen? Je moet er toch niet aan denken dat er ergens een database draait die daar weer wat mee doet naast de al bestaande “volgers” als google en facebook… dat de Nederlandse regering eindelijk een manier heeft om na te gaan wat wij in onze vrije tijd doen. Je zou er een boek over kunnen schrijven….

Maar de verdeling van de samenleving is voor mij echt een dingetje. Misschien schud dit filmpje de mensen nog een beetje wakker….

;

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.