Wat is u de Palmers waard?

De gemeente Rhenen en het Utrechts Landschap laten er geen gras over groeien, na de berichten in de locale media over het aanbrengen van een “raster” is men ook al direct overgegaan tot het uitvoeren van het plan om natuur en recreatie van elkaar te scheiden. Dat dit echter betekent dat de Palmerswaard in zijn geheel niet meer toegankelijk is voor bezoekers, dat had ik uit het verhaaltje even niet begrepen en dus stond ik vanochtend voor een gesloten verklaring.

Met het zogenaamde “nieuwe raster” wil men een harde scheiding maken tussen recreatie op de strandjes langs de Rijn en de kwetsbare natuur. Maar voor mijn gevoel klopt er aan dat verhaaltje iets niet. De gemeente Rhenen is groot voorstander van recreationele ontwikkelingen in de gemeente maar ontmoedigd iedere uitvoering ervan.

Petertje
Ik neem jullie even mee terug naar de tijd dat ik nog een Petertje was en er nog sprake was van iets dat op een jachthaven leek. Er was toen een aanlegsteiger waar plaats was voor misschien wel 50 of meer boten, stromend water en zelfs een toiletwagen voor de minder bedeelde schippers. Petertje vertrok al vroeg in de ochtend en was de gehele dag op de steiger te vinden. Schippers die aan wilden meren stond ik dan al op te wachten. Zij wierpen mij een touw toe en ik knoopte de boot vast aan de ligplaats en daarmee was het aanmeren een stuk eenvoudiger voor de passanten. Van de ene schipper kreeg ik een glaasje fris en van de andere een gulden. Was het een hele grote boot dan was dat soms zelfs een rijksdaalder maar vaak juist weer helemaal niks. Zo was ik de hele dag “druk” en hield aan het eind van de dag nog geld over ook.

Jachthaven
De jachthaven van nu is slechts een heel klein schamel overblijfsel van wat ooit eens was. De tand des tijds heeft ervoor gezorgd dat een groot deel van de jachthaven van toen gedegradeerd is tot een drijvende loopplank die ruimte biedt voor misschien maximaal 10 boten. De jachthaven van Rhenen houdt de gemoederen al decennia bezig en zal er ook de komende jaren niet komen. Daarmee slaat de gemeente Rhenen, die recreatie zo hoog in het vaandel heeft staan, de plank ieder jaar weer mis. Hoe mooi zou het zijn als er een groot gat gegraven zou worden voor een binnendijkse jachthaven, surf/vis-vijver en een groot strand vanwaar je zo het water in kan lopen. Let wel, het zwemmen in de Rijn zoals dat nu vanaf de strandjes gebeurt is niet toegestaan maar daarbij kijkt de gemeente Rhenen dan even de andere kant op….

Nee, dit blijft een gebed zonder amen en de beperkingen die nu toegepast zijn maken het er niet leuker op. Alleen het Utrechts Landschap spint er weer garen bij, die heeft er weer een privé-achtertuin bij waar Peter met zijn pet in het vervolg omheen moet lopen.

Of zit er toch wel een grote kern van waarheid in?
Vandaag (10-06-2021) liep ik zoals ik zo vaak doe weer eens richting de Palmerswaard. Niet wetende dat ik niet heel ver zou komen trof ik toch wel het één en ander aan waarvan ik zeg: “ja, ik snap het wel waarom”. Uitpuilende prullenbakken, achteloos weggeworpen frietverpakking en een damestoilet in de struiken waar zo bij elkaar genomen een hele keukenrol als stille getuige is achtergebleven….. als dit de reden is waarom die harde scheiding tussen recreatie en natuurgebied is aangebracht dan heeft men groot gelijk.

Dit zijn dan de recreanten waar men het dan allemaal voor doet. Dit zijn dan de recreanten waardoor wij bepaalde dingen niet meer kunnen doen zou je dan ook kunnen zeggen. Ook hier schiet de gemeente Rhenen en het Utrechts Landschap dan weer tekort want men zou ook iets beter kunnen gaan faciliteren…..

Uiteindelijk moest ik tijdens mijn wandeling ook mijn meerdere erkennen. Ik heb er echter geen bordjes voor nodig om te realiseren dat ik hier niet verder kan lopen.

 

Eén antwoord op “Wat is u de Palmers waard?”

  1. Wat zou het geweldig zijn als de jachthaven terug kwam.
    Voor moeke ook veel fijner en meer bezoekers.
    Alles wordt steeds meer ingeperkt.
    Lopen in het bod tussen prikkeldraad. Etc.
    Mooie foto van vroegere jachthaven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.